استوديوهاي ديجيتال لينوكسي

 

استوديوهاي ديجيتال مجموعه نرم‌افزاري است كه قطعه‌هاي صوتي را ضبط، ويرايش، ميكس، سمپل و پخش مي‌كند. اين استوديوها كه به‌طور مخفف DAW ناميده مي‌شود، معادل سخت‌افزارهاي حجيم و چندميليوني‌ است كه در استوديوهاي حرفه‌اي ديده مي‌شود.در سيستم‌هاي عامل ويندوز و مك، نرم‌افزارهاي جدي و پركاربرد زيادي وجود دارد؛ نرم‌افزارهاي محبوبي چون پروتولز، كيوبيس، آديشن و FLStudio. اما دنياي منبع‌باز از قافله عقب نمانده و تلاش كرده است تا نسخه منبع‌باز چنين نرم‌افزارهايي را براي محيط‌ لينوكس (و ديگر سيستم‌هاي عامل) عرضه كند.اين نرم‌افزارها براي اجرا در محيط لينوكس به يك درايور نياز دارد. به‌عنوان مثال در ويندوز بيشتر نرم‌افزارها از درايورهاي ASIO استفاده مي‌كنند.آلسا (مخفف عبارت معماري پيشرفته صداي لينوكس) بستري منبع‌باز است كه براي درايورهاي صوتي و كارت‌هاي صدا عرضه مي‌شود. آلسا در اصل مولفه‌اي از هسته لينوكس است و يكي از وظايف آن، پيكربندي خودكار سخت‌افزارهاي صوتي بوده و زمينه‌هاي ديگري همچون JACK نيز عرضه شده است. اين بسترها از آلسا استفاده كرده و سرويس‌هاي كم‌تاخير و بدون‌تاخير براي امور حرفه‌اي ضبط صدا و MIDI ارائه مي‌كنند.

1ـ Ardour

اردور نرم‌افزاري كاملا حرفه‌اي است و نمي‌توان به تمام قابليت‌هاي آن اشاره كرد. اردور ضبط، ويرايش و ميكس را مي‌تواند روي تعداد نامحدودي ترك انجام دهد (تا آنجا كه پردازنده و كارت صدا توانايي داشته باشد) و قابليت تاريخچه عملكردهاي آن كامل و بي‌نقص است. در لينوكس مي‌توان اردور را با كمك ALSA يا FFADO به كار گرفت. البته پلاگين‌هاي LADSPA و 2LV نيز پشتيباني شده است.اما متاسفانه راه‌اندازي اردور برابر است با مسلط شدن بر سيستم‌هاي صوتي و نرم‌افزارهاي مرتبط با آن در حوزه لينوكس. باز كردن خود اردور كمكي نمي‌كند. در ابتدا بايد JACK Control را از منويApplications ‌/‌ Sound & Video باز كنيد. يادمان باشد تمام نرم‌افزارهايي را كه در حال استفاده از صداست، پيش از راه‌اندازي JACK ببنديم.هر كس كه با مقوله ويرايش صوت آشنا باشد بسادگي مي‌تواند با اردور كار كند، به شرطي كه شيوه استفاده از JACK كاملا دستش بيايد. اردور احتمالا قوي‌ترين پكيج ويرايش و ضبط صداست كه به‌طور رايگان در اختيار همه قرار گرفته است. اگر به‌دنبال راه‌حلي همانند پروتولز براي ويرايش كارهاي خود مي‌گرديد، سر و كله زدن با JACK و راه‌اندازي اردور كاملا به زحمتش مي‌ارزد.

2ـ استوديوي مولتي‌مدياي لينوكس

نرم‌افزار LMMS يك استوديوي ديجيتال كامل استو برخلاف آنچه از اسمش بر مي‌آيد، LMMS براي ويندوز نيز عرضه شده است و ساختاري همانند مجموعه‌هاي نرم‌افزاري دارد. نرم‌افزارهايي چون ويرايشگر ترك‌ها، ميكسر، سينتي‌سايزر و نت‌نويس. همچنين قابليت ضبط در تمام بخش‌هاي اين نرم‌افزار تعبيه شده است.اين نــــرم‌افزار نيز همـــــانند اردور ازLADSPA ،VST و پلاگين‌هاي MIDI پشتيباني مي‌كند. همچنين كساني كه با FLStudio كار كرده‌اند بسادگي مي‌توانند پروژه‌هاي FL خود را به اين نرم‌افزار وارد كنند و پلاگين‌هاي مختلف آن را مورد استفاده قرار دهند. مجموعه سازهاي مجازي و افكت‌هاي اين نرم‌افزار باعث مي‌شود LMMS براي توليد موسيقي، چه با ساز چه بدون آن مفيد واقع شود.رابط كاربري LMMS از يك پنجره بسيار بزرگ تشكيل شده است كه برنامه‌ها درون آن باز مي‌شود. ساختار ظاهري اين نرم‌افزار كمابيش مشابه بقيه استوديوهاي ديجيتال حرفه‌اي بوده و بسيار قابل سفارشي شدن است.

3ـ Rosegarden

رزگاردن يكي از جمع و جورترين رابط‌هاي كاربري ممكن را دارد و كار كردن با آن دشوار نيست. هرچند به پاي اپل لاجيك استوديو نمي‌رسد و نمي‌توان انتظار داشت يك استوديوي رايگان لينوكسي آنقدرها حرفه‌اي شود. رزگاردن با QT نوشته مي‌شود و بهترين محيط براي اجراي آن، KDE است. كاركردهاي نوار ابزار اصلي آن به بخش‌هاي مختلفي تقسيم شده است. اين گروه‌هاي ابزاري مي‌تواند سفارشي شده و از منو حذف يا اضافه شود.يكي از بهترين قابليت‌هاي رزگاردن، ويرايشگر نت‌هاي گروهي آن است. در اينجا مي‌توان يك كامپوزيشن را به‌طور كامل با كمك نت‌هاي موسيقي ايجاد كرد. اين قابليت منحصر به اين نرم‌افزار نيست و اگر چنين قابليتي را ببينيد، حتما انتظار اين را خواهيد داشت كه يكي بابت آن پولي درخواست كند. سيستم نامحدود بازگشت و تكرار (Undo Redo) و پشتيباني از پلاگين‌هاي LADSPA و DSSI از ديگر قابليت‌هاي اين نرم‌افزار به شمار مي‌رود.متاسفانه براي كساني كه با رزگاردن يا استوديوهاي ديجيتال آشنايي ندارند، كسب مهارت براي كار با اين نرم‌افزارها كار دشواري خواهد بود. اين نرم‌افزار از آنهايي است كه بايد يك دفترچه راهنما كنار دست خود بگذاريد و كار را مرحله به مرحله جلو ببريد. بدون در نظر گرفتن انتقادهايي كه بسادگي استفاده از اين نرم‌افزار وارد مي‌شود، اگر براي يادگيري اين نرم‌افزار وقت بگذاريد، قطعا پشيمان نخواهيد شد. رزگاردن اگرچه نرم‌افزاري سنگين اما بسيار قابل گسترش است.

4ـ Traverso

تراورسو استوديوي ديجيتال چند سيستم‌عاملي است كه در اصل براي امور ضبط استفاده مي‌شود. قابليت نامحدود بازگشت و تكرار (Undo & Redo) و تعداد ترك‌هاي آن از ويژگي‌هاي شاخصش است. در لينوكس با ALSA يا JACK كار مي‌كند. يكي از قابليت‌هاي جالب ‌آن نيز قابليت رايت مستقيم روي سي‌دي است و مي‌توان مستقيما بعد از ميكس نتيجه را روي ديسك ذخيره كرد.رابط كاربري تراورسو ساده و تميز است و براي كاربران تازه‌وارد بسيار مفيد خواهد بود. اين برنامه تنها يك پنجره دارد و افراد را گيج نخواهد كرد. ميانبرهاي كيبورد بخوبي پياده شده‌ است و بعد از مدتي كاملا جايگزين ماوس خواهد شد.

 





تاريخ : سه شنبه 9 خرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |